Karnawał w kuchni staropolskiej – warsztaty kulinarne
Muzeum: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Karnawał to szczególny, pełen radości okres poprzedzający post. Jakie były karnawałowe zwyczaje i uczty mieszkańców dawnej Rzeczypospolitej? Przekonaj się, jak smakował ten czas w dobie króla Jana III.
Podczas warsztatów poznamy dawne smaki i tradycje związane z karnawałem. Dowiemy się np., jakie dania wzbudzały największy podziw. Przyjrzymy się obrazowi Pietera Bruegla „Walka karnawału z postem” i poszukamy różnic w postrzeganiu świata oraz stosunku do jedzenia w tych dwóch ważnych okresach roku. Pod okiem kucharzy i edukatorów przygotujemy dwie potrawy inspirowane przepisami z najstarszych polskich książek kucharskich. Na koniec zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych wspólnie potraw.
Warsztaty odbywają się sezonowo od stycznia do Popielca.
- Grupa wiekowa: Klasy 1-3
- Cena podstawowa: 1,200.00 zł
- Cena za ucznia: 20.00 zł
- Czas trwania: 120 minut
- Maksymalna liczba uczniów: 30
Dostępne terminy
Brak dostępnych przedziałów godzinowych.
Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.
Zaloguj się