Karnawał w kuchni staropolskiej – warsztaty kulinarne
Karnawał to szczególny, pełen radości okres poprzedzający post. Jakie były karnawałowe zwyczaje i uczty mieszkańców dawnej Rzeczypospolitej? Przekonaj się, jak smakował ten czas w dobie króla Jana III.
Podczas warsztatów poznamy dawne smaki i tradycje związane z karnawałem. Dowiemy się np., jakie dania wzbudzały największy podziw. Przyjrzymy się obrazowi Pietera Bruegla „Walka karnawału z postem” i poszukamy różnic w postrzeganiu świata oraz stosunku do jedzenia w tych dwóch ważnych okresach roku. Pod okiem kucharzy i edukatorów przygotujemy dwie potrawy inspirowane przepisami z najstarszych polskich książek kucharskich. Na koniec zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych wspólnie potraw.
Warsztaty odbywają się sezonowo od stycznia do Popielca.
Szczegóły lekcji
Zarezerwuj tę lekcję
Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.
Karty pracy do tej lekcji
Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.