← Powrót do listy lekcji

Kuchnia późnego średniowiecza i renesansu

Muzeum: Muzeum Miasta Pabianic

Co jadał król, co jadał chłop, a co się jadało w XVI wieku w Pabianicach? Opowiemy o badaniach i źródłach, na podstawie których rekonstruuje się dawną kuchnię, o zróżnicowaniu kuchni w późnym średniowieczu i renesansie, pochodzeniu i rodzajach produktów żywnościowych, rodzimych i importowanych, zapomnianych roślinach jadalnych, napojach, sposobach konserwacji żywności i związanych z nimi zabytkach archeologicznych. Uczestnicy będą czytać przepisy na potrawy sprzed kilkuset lat. Zapoznamy się też z naczyniami kuchennymi sprzed wieków, w tym pozyskanymi podczas badań archeologicznych w Pabianicach.


  • Grupa wiekowa: Klasy 1-3
  • Cena podstawowa: 0.00 zł
  • Cena za ucznia: 5.00 zł
  • Czas trwania: 120 minut

Dostępne terminy

Brak dostępnych przedziałów godzinowych.

Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.

Zaloguj się