← Powrót do listy lekcji
Tradycyjne przetwórstwo ziarna
Muzeum: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli
“Od ziarenka do bochenka”
Chleb w chłopskiej kulturze darzony był niezwykłym szacunkiem i śmiało można powiedzieć, że jest kluczem do jej poznania. Lekcja prowadzona jest w scenerii wiejskiej zagrody z Krobielewa przy spichlerzu z 1823 roku. Uczestnicy mogą wziąć do ręki cep, wymłócić nim ziarna, przemielić je siłą własnych mięśni na żarnach, przesiać przez sita i zobaczyć efekt ciężkiej pracy na własne oczy! To świetna okazja do opowiedzenia ciekawych historii o chlebie zawartych np. w wielu przysłowiach.
Zajęcia prowadzone wiosną i latem.
- Grupa wiekowa: Wszystkie
- Cena podstawowa: 0.00 zł
- Cena za ucznia: 25.00 zł
- Czas trwania: 75 minut
- Maksymalna liczba uczniów: 30
Dostępne terminy
Brak dostępnych przedziałów godzinowych.
Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.
Zaloguj się