← Powrót do listy lekcji

Tradycyjne przetwórstwo ziarna

Muzeum: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli

“Od ziarenka do bochenka”

Chleb w chłopskiej kulturze darzony był niezwykłym szacunkiem i śmiało można powiedzieć, że jest kluczem do jej poznania. Lekcja prowadzona jest w scenerii wiejskiej zagrody z Krobielewa przy spichlerzu z 1823 roku. Uczestnicy mogą wziąć do ręki cep, wymłócić nim ziarna, przemielić je siłą własnych mięśni na żarnach, przesiać przez sita i zobaczyć efekt ciężkiej pracy na własne oczy! To świetna okazja do opowiedzenia ciekawych historii o chlebie zawartych np. w wielu przysłowiach.

Zajęcia prowadzone wiosną i latem.

  • Grupa wiekowa: Wszystkie
  • Cena podstawowa: 0.00 zł
  • Cena za ucznia: 25.00 zł
  • Czas trwania: 75 minut
  • Maksymalna liczba uczniów: 30

Dostępne terminy

Brak dostępnych przedziałów godzinowych.

Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.

Zaloguj się