← Powrót do listy lekcji
Tradycyjne przetwórstwo mleka
Muzeum: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli
„ Masło i… maślanka z maśniczki do dzbanka”
Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. Nic straconego, można to nadrobić w Ochli. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiają złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy będzie mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jago smak na długo zostanie w pamięci.
Zajęcia prowadzone wiosną i latem.
- Grupa wiekowa: Wszystkie
- Cena podstawowa: 0.00 zł
- Cena za ucznia: 16.00 zł
- Czas trwania: 60 minut
- Maksymalna liczba uczniów: 30
Dostępne terminy
Brak dostępnych przedziałów godzinowych.
Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.
Zaloguj się