← Powrót do listy lekcji

Od ziarenka - przez mąkę - do bochenka

Muzeum: Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego w Kudowie - Zdroju

Niepowtarzalny klimat dziewiętnastowiecznej chaty, w której prowadzona jest lekcja, a także bogactwo poruszanych aspektów związanych z chlebem, jego powstawaniem oraz tradycjami powodują, że uczestnictwo w niej na długo zapada w pamięć. Ponadto, lekcja realizuje podstawowe cele takiej formy edukacji – cel poznawczy, kształcący i wychowawczy.

Lekcja obejmuje:

  • słowo wstępne na temat chleba w tradycji ludowej
  • przygotowanie z zaczynu w dzieży ciasta chlebowego
  • w czasie wyrastania ciasta chlebowego uczestnicy są zapoznawani z historią rolnictwa
    i ewolucją narzędzi rolniczych
  • wyrabianie i formowanie bochenków przez uczestników
  • opowieść o zbiorze zbóż, sposobach młócenia i oczyszczania zboża od plew (możliwość
    spróbowania sił w młóceniu cepem)
  • czyszczenie z żaru pieca chlebowego
  • ”malowanie”, posypywanie i podawanie bochenków do pieca ( udział uczestników)
  • wędrówka do wiatraka i mielenie zboża na żarnach (przy sprzyjającej aurze podziwianie
    panoramy Karkonoszy)
  • wyciąganie bochenków z pieca chlebowego
  • degustacja świeżo wypieczonego chleba ze smalcem i herbatą

Opiekunowie grup zwolnieni są z opłat. 

 

  • Grupa wiekowa: Wszystkie
  • Cena podstawowa: 0.00 zł
  • Cena za ucznia: 20.00 zł
  • Czas trwania: 210 minut
  • Maksymalna liczba uczniów: 25

Dostępne terminy

Brak dostępnych przedziałów godzinowych.

Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.

Zaloguj się