OD ZIARENKA DO BOCHENKA
Podczas tej lekcji odbywającej się pośród muzealnych ekspozycji odpowiemy na pytania: Skąd wziął się nasz chleb powszedni? Jakich nakazów trzeba było przestrzegać, aby chleb się udał? Gdzie go przechowywano? Jaki związek mają ziarna i żarna? Uczniowie poznają trud ludzi włożony w wytwarzanie chleba, a także kolejne etapy pracy – poczynając od zasiewu ziarna, poprzez zwózkę i młockę zboża w stodole, aż do opowieści o wypieku chleba. Zajęcia odbywają się na otwartej przestrzeni wśród muzealnych pól, a także w zagrodzie z Teodorówki, chałupie z Korytkowa Dużego oraz w wiatraku z Zygmuntowa. Uczniowie poznają również podstawowe narzędzia pracy rolniczej zgromadzone w przestrzeni zabytkowych obiektów.
Zajęcia w plenerze, od kwietnia od października
Szczegóły lekcji
Dostępne terminy
Brak dostępnych terminów
Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.