🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

OD ZIARENKA DO BOCHENKA

Podczas tej lekcji odbywającej się pośród muzealnych ekspozycji odpowiemy na pytania: Skąd wziął się nasz chleb powszedni? Jakich nakazów trzeba było przestrzegać, aby chleb się udał? Gdzie go przechowywano? Jaki związek mają ziarna i żarna? Uczniowie poznają trud ludzi włożony w wytwarzanie chleba, a także kolejne etapy pracy – poczynając od zasiewu ziarna, poprzez zwózkę i młockę zboża w stodole, aż do opowieści o wypieku chleba. Zajęcia odbywają się na otwartej przestrzeni wśród muzealnych pól, a także w zagrodzie z Teodorówki, chałupie z Korytkowa Dużego oraz w wiatraku z Zygmuntowa. Uczniowie poznają również podstawowe narzędzia pracy rolniczej zgromadzone w przestrzeni zabytkowych obiektów.

Zajęcia w plenerze, od kwietnia od października

Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Klasy 1-3
Czas trwania:
1h 15min
Maksymalna wielkość grupy:
30 osób
Cena:
20 zł / uczeń

Dostępne terminy

📅

Brak dostępnych terminów

Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.

Aktualizowano 10.08.2025