🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

OD ZIARENKA DO BOCHENKA

Podczas tej lekcji odbywającej się pośród muzealnych ekspozycji odpowiemy na pytania: Skąd wziął się nasz chleb powszedni? Jakich nakazów trzeba było przestrzegać, aby chleb się udał? Gdzie go przechowywano? Jaki związek mają ziarna i żarna? Uczniowie poznają trud ludzi włożony w wytwarzanie chleba, a także kolejne etapy pracy – poczynając od zasiewu ziarna, poprzez zwózkę i młockę zboża w stodole, aż do opowieści o wypieku chleba. Zajęcia odbywają się na otwartej przestrzeni wśród muzealnych pól, a także w zagrodzie z Teodorówki, chałupie z Korytkowa Dużego oraz w wiatraku z Zygmuntowa. Uczniowie poznają również podstawowe narzędzia pracy rolniczej zgromadzone w przestrzeni zabytkowych obiektów.

Zajęcia w plenerze, od kwietnia od października

Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Klasy 1-3
Czas trwania:
1h 15min
Maksymalna wielkość grupy:
30 osób
Cena:
20 zł / uczeń

Zarezerwuj tę lekcję

Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.

Wybierz termin *

Wybierz godzinę na 17.11.2025

Dane kontaktowe

Liczba uczestników

0

Dodatkowe informacje

Możesz tutaj wpisać wszystkie dodatkowe informacje, pytania lub specjalne wymagania dotyczące wizyty.

Karty pracy do tej lekcji

Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.

Rejestracja jest bezpłatna i zajmuje tylko chwilę
Aktualizowano 10.08.2025