🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

od ziarna do chleba

Uczestnicy dowiedzą się jakie czynności trzeba było wykonać aby mieć chleb: młócenie zboża cepami, czyszczenie ziarna przetakiem, mielenie ziarna na żarnach, wyrabianie ciasta. Dzieci posłuchają opowieści o dawnych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba i spróbują wykonać niektóre czynności pod okiem pracownika muzeum. Nauczą się jak przyrządzić najprostszy orawski posiłek – moskola pieczonego na blasze.

Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Przedszkola, Klasy 1-3, Klasy 4-6, Klasy 4-8, Klasy 7-8, Szkoły ponadpodstawowe, Wszystkie
Czas trwania:
2h
Maksymalna wielkość grupy:
25 osób
Cena:
30 zł / uczeń

Zarezerwuj tę lekcję

Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.

Wybierz termin *

Wybierz godzinę na 12.11.2025

Dane kontaktowe

Liczba uczestników

0

Dodatkowe informacje

Możesz tutaj wpisać wszystkie dodatkowe informacje, pytania lub specjalne wymagania dotyczące wizyty.

Karty pracy do tej lekcji

Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.

Rejestracja jest bezpłatna i zajmuje tylko chwilę
Aktualizowano 20.09.2025