Zioła w wiejskiej chacie
Zajęcia rozpoczynają się w ogródku ziołowym, gdzie uczestnicy zapoznają się z historią uprawy ziół, ich suszenia i przechowywania. Uczą się je rozpoznawać, używając zmysłów smaku, węchu i dotyku. Następnie, w kuchni zabytkowej chałupy z Pieczysk, dowiadują się, które z ziół były wykorzystywane w medycynie ludowej, a które znalazły zastosowanie w kuchni. Poznają też przepisy na ziołowe herbaty i lemoniady.
Część warsztatową przygotowaliśmy w dwóch wariantach:
- Uczestnicy samodzielnie ucierają pieprz ziołowy, który później zabierają ze sobą do domu. Wspólne rozwiązują krzyżówkę sprawdzającą wiedzę.
- Uczestnicy samodzielnie robią sól ziołową, którą zabierają do domu oraz biorą udział w grze „Ziołowy Piotruś”.
Szczegóły lekcji
Dostępne terminy
Brak dostępnych terminów
Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.