🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

Od ziarenka do bochenka

Uczestnicy podczas zajęć poznają cały proces tradycyjnego wypieku chleba, od siewu zboża, po wyjmowanie z pieca pachnącego bochenka. Dowiadują się, jak pozyskiwało się ziarno, a następnie mąkę oraz jakich narzędzi i sprzętów używano do uprawy i obróbki zboża, a jakich do przygotowania ciasta na chleb. Słuchają też opowieści o przesądach i wierzeniach związanych z chlebem.

W częsci warsztatowej uczestnicy dowiadują się co to są podpłomyki, samodzielnie wyrabiają je z ciasta i pieką na piecu opalanym drewnem.

Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Przedszkola, Klasy 1-3, Klasy 4-6, Klasy 4-8, Klasy 7-8, Szkoły ponadpodstawowe, Wszystkie
Czas trwania:
1h
Cena:
15 zł / uczeń

Dostępne terminy

📅

Brak dostępnych terminów

Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.

Aktualizowano 19.09.2025