Muzeum od kuchni
Zaprezentowany będzie podział muzeów ze względu na rodzaj budynku i rodzaj zbiorów. Na przykładzie słupskiego muzeum omówione zostanie pozyskiwanie muzealiów, ich opracowywanie, przechowywanie i udostępnianie. Pokazane zostaną przykłady działań konserwatorów dzieł sztuki. W skrócie przedstawiona zostanie działalność administracji i księgowości. Zagadnienie bezpieczeństwa zbiorów zasygnalizowane będzie na przykładzie działań muzealników polskich w 1939 roku oraz afgańskich pod koniec XX wieku. Ponad 70 ilustracji towarzyszyć będzie wszystkim omawianym tematom. Pokazane będą tradycyjne i elektroniczne księgi inwentarzowe i karty katalogu naukowego oraz muzealiów w magazynach, przed i po konserwacji, a także fotografie z montażu wystaw.
Szczegóły lekcji
Zarezerwuj tę lekcję
Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.
Karty pracy do tej lekcji
Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.