OD ZIARENKA DO BOCHENKA
Zwiedzamy fragment ekspozycji etnograficznej związanej z tematem lekcji. Poznajemy dawne sposoby uprawy roli i czynności, które prowadzą od ziarna do chleba: przygotowanie gleby pod zasiew, wysiewanie zboża, zbiór (żniwa), oczyszczanie i przechowywanie zboża, przemiał, wyrób pieczywa. Wiele uwagi poświęcamy znaczeniu chleba w codziennym i świątecznym życiu rodziny w tradycyjnej społeczności wiejskiej (zabiegi magiczne oraz nastrój panujący w domu, towarzyszący wypiekowi chleba i odświętnego ciasta). Wykonamy własne prace.
Szczegóły lekcji
Zarezerwuj tę lekcję
Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.
Karty pracy do tej lekcji
Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.