Ziarnko do ziarnka – znaczenie chleba w tradycji
Muzeum: Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
Chleb od wieków stanowił główny pokarm ludzi. Był symbolem wszelkiego pożywienia, a także dostatku i pomyślności. W tradycji polskiej od najdawniejszych czasów uważany był za dar boży. Ten spożywany przez naszych przodków różnił się od współczesnego sposobem przygotowania, kształtem, smakiem i wartościami odżywczymi.
Podczas lekcji uczniowie poznają prace polowe i gospodarskie, narzędzia i sprzęty służące do obróbki zboża, a także nauczą się rozróżniać różne jego gatunki. Dowiedzą się o ciekawych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba. W kuchni w szkole z Trzebosi prowadzący upiecze tradycyjne proziaki. Wszyscy będą delektować się smakiem przysmaków pieczonych na blasze oraz wiejskiego chleba z masłem.
- Grupa wiekowa: Klasy 1-3
- Cena podstawowa: 0.00 zł
- Cena za ucznia: 26.00 zł
- Czas trwania: 60 minut
- Maksymalna liczba uczniów: 25
Dostępne terminy
Brak dostępnych przedziałów godzinowych.
Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.
Zaloguj się