🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

Ziarnko do ziarnka – znaczenie chleba w tradycji

Chleb od wieków stanowił główny pokarm ludzi. Był symbolem wszelkiego pożywienia, a także dostatku i pomyślności. W tradycji polskiej od najdawniejszych czasów uważany był za dar boży. Ten spożywany przez naszych przodków różnił się od współczesnego sposobem przygotowania, kształtem, smakiem i wartościami odżywczymi.

Podczas lekcji uczniowie poznają prace polowe i gospodarskie, narzędzia i sprzęty służące do obróbki zboża, a także nauczą się rozróżniać różne jego gatunki. Dowiedzą się o ciekawych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba. W kuchni w szkole z Trzebosi prowadzący upiecze tradycyjne proziaki. Wszyscy będą delektować się smakiem przysmaków pieczonych na blasze oraz wiejskiego chleba z masłem.

Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Klasy 1-3, Klasy 4-6, Klasy 4-8, Klasy 7-8
Czas trwania:
1h
Maksymalna wielkość grupy:
25 osób
Cena:
26 zł / uczeń

Zarezerwuj tę lekcję

Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 14 dni przed planowanym terminem lekcji.

Wybierz termin *

Wybierz godzinę na 19.11.2025

Dane kontaktowe

Liczba uczestników

0

Dodatkowe informacje

Możesz tutaj wpisać wszystkie dodatkowe informacje, pytania lub specjalne wymagania dotyczące wizyty.

Karty pracy do tej lekcji

Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.

Rejestracja jest bezpłatna i zajmuje tylko chwilę
Aktualizowano 16.09.2025