Jak smakował marcepan królewiecki, co łączyło Św. Mikołaja i Mateczki Adwentowe czyli o elbląskich, przedwojennych tradycjach bożonarodzeniowych. (zajęcia grudniowe)
W trakcie zajęć przeniesiemy się w świat przedwojennego Elbląga z okresu Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie, aktywnie zwiedzając wystawę „Świadectwa”, dowiedzą się między innymi jak smakował popularny w Elblągu marcepan królewiecki, pierniczki lebkuchen oraz pffernusse, dlaczego podczas Wigilii spożywano gęsinę, co łączyło Św. Mikołaja i Mateczki Adwentowe. Opowiemy sobie o zwyczaju zapalania świeczek na wieńcu adwentowym oraz o tym, jak wyglądały jarmarki bożonarodzeniowe i jakie smakołyki były na nich sprzedawane. Następnie, dzieci rozpakują prezenty, wzorowane na tych sprzed 100 lat i odgadną do kogo mogły należeć. Chętni, będą mogli wykonać pamiątkowe zdjęcie* w specjalnie zaaranżowanej scenerii bożonarodzeniowej, a następnie, przy dawnych kolędach i muzyce, uczniowie, wykonają własne szopki bożonarodzeniowe z kartonu, kolorowego papieru i bibuły, na wzór tych, które przed drugą wojną światową, wykonywali mali elblążanie.
*przy użyciu własnego sprzętu fotograficznego
Szczegóły lekcji
Zarezerwuj tę lekcję
Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.
Karty pracy do tej lekcji
Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.