← Powrót do listy lekcji

Jak smakował marcepan królewiecki, co łączyło Św. Mikołaja i Mateczki Adwentowe czyli o elbląskich, przedwojennych tradycjach bożonarodzeniowych. (zajęcia grudniowe)

Muzeum: Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu

W trakcie zajęć przeniesiemy się w świat przedwojennego Elbląga z okresu Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie, aktywnie zwiedzając wystawę „Świadectwa”, dowiedzą się między innymi jak smakował popularny w Elblągu marcepan królewiecki, pierniczki lebkuchen oraz pffernusse,  dlaczego podczas Wigilii spożywano gęsinę, co łączyło Św. Mikołaja i Mateczki Adwentowe. Opowiemy sobie o zwyczaju zapalania świeczek na wieńcu adwentowym oraz o tym, jak wyglądały jarmarki bożonarodzeniowe i jakie smakołyki były na nich sprzedawane.  Następnie, dzieci rozpakują prezenty, wzorowane na tych sprzed 100 lat i odgadną do kogo mogły należeć. Chętni, będą mogli wykonać pamiątkowe zdjęcie* w specjalnie zaaranżowanej scenerii bożonarodzeniowej, a następnie, przy dawnych kolędach i muzyce, uczniowie, wykonają własne szopki bożonarodzeniowe z kartonu, kolorowego papieru i bibuły, na wzór tych, które przed drugą wojną światową, wykonywali mali elblążanie.

*przy użyciu własnego sprzętu fotograficznego

  • Grupa wiekowa: Klasy 1-3
  • Cena podstawowa: 0.00 zł
  • Cena za ucznia: 18.00 zł
  • Czas trwania: 60 minut
  • Maksymalna liczba uczniów: 25

Dostępne terminy

Brak dostępnych przedziałów godzinowych.

Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.

Zaloguj się