← Powrót do listy lekcji
Od ziarenka do bochenka
Muzeum: Muzeum Miasta Pabianic
Zajęcia na wystawie „W chłopskiej zagrodzie – kultura materialna w tradycyjnej społeczności wiejskiej z okolic Pabianic”. Spotkanie przybliży dzieciom tajniki wypieku chleba, który w różnej formie króluje w naszej diecie od blisko 10 tys. lat. Opowiemy o pracy dawnych rolników, o długiej drodze od siewu do żniw, od ziarna do chleba. Powiemy o zmianach jakie przez lata zachodziły w ich pracy, kiedy pojawiły się żarna, młyny, sierpy i kosy. Przedstawimy sposoby mielenia ziaren, różne rodzaje zbóż i pieczywa. Uczestnicy będą mielić na żarnach, układać tematyczne puzzle, rozwiązywać zagadki, poznawać wybrane typy pieczywa.
- Grupa wiekowa: Przedszkola
- Cena podstawowa: 0.00 zł
- Cena za ucznia: 5.00 zł
- Czas trwania: 60 minut
Dostępne terminy
Brak dostępnych przedziałów godzinowych.
Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.
Zaloguj się