← Powrót do listy lekcji

Od ziarenka do bochenka

Muzeum: Muzeum Miasta Pabianic

Zajęcia na wystawie „W chłopskiej zagrodzie – kultura materialna w tradycyjnej społeczności wiejskiej z okolic Pabianic”. Spotkanie przybliży dzieciom tajniki wypieku chleba, który w różnej formie króluje w naszej diecie od blisko 10 tys. lat. Opowiemy o pracy dawnych rolników, o długiej drodze od siewu do żniw, od ziarna do chleba. Powiemy o zmianach jakie przez lata zachodziły w ich pracy, kiedy pojawiły się żarna, młyny, sierpy i kosy. Przedstawimy sposoby mielenia ziaren, różne rodzaje zbóż i pieczywa. Uczestnicy będą mielić na żarnach, układać tematyczne puzzle, rozwiązywać zagadki, poznawać wybrane typy pieczywa.


  • Grupa wiekowa: Przedszkola
  • Cena podstawowa: 0.00 zł
  • Cena za ucznia: 5.00 zł
  • Czas trwania: 60 minut

Dostępne terminy

Brak dostępnych przedziałów godzinowych.

Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.

Zaloguj się