← Powrót do listy lekcji

Tradycyjne przetwórstwo mleka

Muzeum: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli

„ Masło i… maślanka z maśniczki  do dzbanka”

Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. Nic straconego, można to nadrobić w Ochli. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiają złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy będzie mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jago smak na długo zostanie w pamięci.

Zajęcia prowadzone jesienią i zimą.

  • Grupa wiekowa: Wszystkie
  • Cena podstawowa: 0.00 zł
  • Cena za ucznia: 20.00 zł
  • Czas trwania: 60 minut
  • Maksymalna liczba uczniów: 30

Dostępne terminy

Brak dostępnych przedziałów godzinowych.

Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.

Zaloguj się