Tradycyjne przetwórstwo mleka
„ Masło i… maślanka z maśniczki do dzbanka”
Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. Nic straconego, można to nadrobić w Ochli. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiają złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy będzie mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jago smak na długo zostanie w pamięci.
Zajęcia prowadzone jesienią i zimą.
Szczegóły lekcji
Zarezerwuj tę lekcję
Rezerwacja musi być złożona przynajmniej 7 dni przed planowanym terminem lekcji.
Karty pracy do tej lekcji
Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.