Od ziarenka do bochenka
Chleb, który jemy codziennie, należy do naszych podstawowych pokarmów. Zazwyczaj nie zastanawiamy się jakie były jego początki, gdzie najwcześniej zaczęto uprawiać zboże i wytwarzać mąkę, które plemię po raz pierwszy „zakwasiło” chleb... Na te pytania odpowiemy na lekcji, której celem jest przedstawienie procesu obróbki ziarna od momentu zasiewu do produktu końcowego jakim jest chleb.
Szczegóły lekcji
Grupa wiekowa:
Przedszkola, Klasy 1-3, Klasy 4-6, Klasy 4-8, Klasy 7-8, Szkoły ponadpodstawowe, Wszystkie
Czas trwania:
1h
Maksymalna wielkość grupy:
50 osób
Cena:
20 zł / uczeń
(12 zł ulgowy)
Dostępne terminy
📅
Brak dostępnych terminów
Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.
Karty pracy do tej lekcji
Do tej lekcji dostępne są specjalne karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami przygotowanymi przez nasz zespół. Aby uzyskać dostęp do materiałów, musisz się zalogować.
Rejestracja jest bezpłatna i zajmuje tylko chwilę
Aktualizowano 30.06.2025