Jak dawniej jadano
Muzeum: Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym
Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się jak wyglądały w dawnych czasach zastawy stołowe, co dawniej jadano, w jaki sposób przechowywano produkty żywnościowe gdy nie było jeszcze lodówek. Jak wyglądały serwisy obiadowe, a w czym podawano kawę, herbatę i desery. Dlaczego cukiernice zamykano na kluczyk. Jak wyglądał pierwszy używany przez człowieka nóż i jak zmieniały się jego formy. Gdzie można było przeczytać moralizatorską sentencję ”Kto mnie skryje bardzo mój pan bije”? Kto wynalazł widelec i jak wyglądała jego historia? Dlaczego na stole stoją koziołki?
W oparciu o eksponaty oglądane na ekspozycji poznamy formy, części składowe oraz różne sposoby dekoracji srebrnych naczyń i innych elementów zastaw stołowych. Dowiemy się także czym jest savoir vivre. Zastanowimy się które z dawnych zwyczajów są ciągle żywe w naszych domach. Przypomnimy sobie, czy w naszych domach, a może w domach naszych dziadków widzieliśmy jakieś srebrne elementy zastawy stołowej i czy umiemy określić ich przeznaczenie.
- Grupa wiekowa: Przedszkola
- Cena podstawowa: 0.00 zł
- Cena za ucznia: 20.00 zł
- Czas trwania: 60 minut
- Maksymalna liczba uczniów: 20
Dostępne terminy
Brak dostępnych przedziałów godzinowych.
Aby zarezerwować lekcję, musisz się zalogować.
Zaloguj się